Biologisch voedsel
Biologisch het nieuwe normaal? Wat is eigenlijk beter voor de dier, natuur en cultuur? Met name als er gekeken gaat worden naar de gangbare manier en de biologische manier? Welke is nu eigenlijk beter. Het is namelijk relatief verdeeld en dat kan er voor zorgen dat de een wel voor biologisch kiest, maar de ander niet.
Denk maar eens aan het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bij de biologisch wordt dit niet tot nauwelijks gebruikt, wat resulteert tot betere omstandigheden voor het milieu. Het nadeel is dat er veel meer grond nodig is voor biologische landbouw of veeteelt. Na gebruik van deze grond komt het erop neer dat deze niet meer hergebruikt kan worden door de natuur of andere producten.
Als tweede punt komt het energieverbruik naar voren. Het grote verschil zijn de eisen die gesteld worden aan standaard boeren. Wordt er gekeken naar de biologische boeren, dan worden daar geen eisen aan versteld en mogen de boeren of teler zelf kiezen over de hoeveelheid energie er gebruikt wordt voor het verwarmen, watergebruik en afvalbeheer. In dit geval komt het allemaal neer bij de boer en kan het minder zijn dan de standaard boeren.
Er wordt vaker aangegeven dat boeren slecht zijn voor het klimaat, maar onderzoeken geven soms het tegendeel weer. Met name op basis van het broeikaseffect is het de vraag in hoeverre boeren schadelijk zijn. Het is niet eenduidig, zoals mensen soms wel beweren. Het hangt ook sterk af aan de producten die geproduceerd worden en de omstandigheden.
Biologische kip
Biologische kip staat bekend als een gezondere en duurzamere keuze voor consumenten die waarde hechten aan dierenwelzijn en het milieu. Hoe onderscheidt een biologische kip zich van een reguliere kip? Hieronder worden enkele kenmerken van biologi[...]
Lees verder
Aardwarmte - Energie van moeder aarde voedt de bodem
Als we het hebben over biologisch voedsel, richten we ons vaak op de methoden van teelt die geen synthetische pesticiden of kunstmeststoffen gebruiken en die de natuurlijke ecologische systemen respecteren. Dit is zeker een belangrijk aspect van [...]
Lees verder
Is het consumeren van brood ongezond?
Het elke dag eten van brood heeft vaak een slechte reputatie. Waarom? Dat is te wijten aan de sterk uiteenlopende meningen hierover. Daarom vroegen wij de hulp van onze eigen diëtist en afvalcoach, om enkele misverstanden over brood op [...]
Lees verder
De betoverende wereld van kerstmarkten
Er is niets dat de charme van de feestdagen beter weergeeft dan de betovering van een levendige kerstmarkt. We duiken in de fascinerende charme van kerstmarkten en verklaart waarom ze zo populair zijn. Laat je meeslepen door de sfeer van vre[...]
Lees verder
De betoverende wereld van kerstmarkten
Er is niets dat de charme van de feestdagen beter weergeeft dan de betovering van een levendige kerstmarkt. We duiken in de fascinerende charme van kerstmarkten en verklaart waarom ze zo populair zijn. Laat je meeslepen door de sfeer van vre[...]
Lees verder
Een groenere keuken creƫren met duurzame bak ingrediƫnten
Duurzaamheid verweven in elk aspect van ons leven, inclusief de keuken, wordt steeds meer van essentieel belang. Voor de enthousiaste bakkers onder ons, die genieten van het creëren van smakelijke lekkernijen, hebben we enkele suggesties om [...]
Lees verder